Чого не можна просити в Бога? — протоієрей Ростислав Валіхновський.

Журналисты Правозащитного общественного движения «Правда и Вера» публикуют новое видео коллег в рамках обзора СМИ.

Не просімо в Бога духовних надпереживань і станів, дарів і комфорту. Наш шлях — це шлях покаяння, очищення і боротьби з пристрастями та поступового зцілення з Божої милості.
Отже, докладніше про те, чого ні в якому разі не можна просити в Бога та чому. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове відео циклу проекту «Духовний імунітет» з протоієреєм Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України.

Споглядаючи відомий візантійський образ ХІІ ст. «Ліствиця Райська», ми бачимо крокування душ 30-ма сходинками від землі до неба, а водночас — трагедійне духовне падіння. На жаль, є багато прикладів такого фіаско у християнському подвижництві. Чому так відбувається?
Часто люди поверхнево сприймають Церкву та її Святі Таїнства, не занурюючись у те, чим насправді живе християнська громада, або ж навпаки шукають емоційних надпереживань, прозорливості, духовного екстазу тощо. А врешті — потрапляють у пастку: не просто не отримують спасіння, переживають трагедію — замість Бога зустрічають диявола…
Нам добре відомий міжнародний сигнал лиха «SOS» («Save Our Souls/ Спасіть наші душі»). Коли людина опиняється перед небезпекою, волає про спасіння душі. А тут, як і в медицині, потрібно застосувати етіологічне лікування, себто знешкодити причину. Як зазначає один літературний персонаж, «у брудних чоботях, та й на небо?!». Ми маємо передусім очиститися від пристрастей, адже тільки тоді зможемо пізнати ту духовну радість, яку відчували за життя святі угодники. Звісно, чим прозоріше бачимо свої гріхи, тим ясніше нам: самотужки ми не в змозі випорсатися з гріховної прірви. Ось тоді й кричимо: «Господи, спаси!». І лише милістю Божою і нашим великими стараннями можемо отримати допомогу у викоріненні власних гріхів.
А нагорода, як відомо, дається не чеснотам і праці заради них, а смиренності, що народжується від них. Як відзначив апостол Павел у посланні до Коринфян, «Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце людині не впало, те Бог приготував був тим, хто любить Його!» (1Кор. 2: 9).
Тож, не будемо просити в Бога духовних надпереживань і станів, дарів і комфорту. Наш шлях — це шлях покаяння, очищення і боротьби з пристрастями та поступового зцілення за Його безмежної милості. Тоді Господь, звичайно, дасть те, що згідно Його Промислу є корисним, безпечним, радісним і світлим для наших безсмертних душ.

Більше новин та інформації на сайті УПЦ та у соціальних мережах.
Сайт: http://news.church.ua/
Facebook: https://www.facebook.com/Church.ua/
Twitter: https://twitter.com/PresschurchUA

Підписуйтесь на розсилку в Telegram, щоб першими дізнаватись про всі новини: https://t.me/upc_news

Смотрите также

19 комментариев

  1. Слава Богу! Нічого просити у Бога не можна. Він добре Сам знає що кому треба для спасіння. Інакше ми сумніваємося в Його промислі. Просила сім'ю та дітей- і зараз мені так важко що неописати. А Бог це знав. Просила- тримай!

  2. Спаси Господи)))

  3. Спаси нас Господи

  4. Слава Ісусу Христу! Дякую за щиру, мудру, відверту оповідь про шлях до спасіння! Сповідь, покута і прощенння Отця небесного навіть у проханні є "ниточкою" до Неба!

  5. Спаси Господь,многая лета отцу Ростиславу.

  6. ❤❤❤❤❤???

  7. Спаси Господи

  8. Спаси Господи Вас .

  9. Спаси вас Господи.

  10. Погано чути!

  11. Прошу благословення для всіх і для себе.

  12. У Бога щиро прошу припинення війни та розуму для українців! Бо не вкладається в голові , коли освітченна , ніби, людина , служить у чужій та ворожій церкві! Моськовська церква є ворожа установа для нашої країни! Я не вірю , що Юхновський цього не розуміє! Можливо , це лінь не дає йому вивчити службу українською, але яка б причина не була , це зрада , це маніпулізм , це огидно, служити у ворожій церкві! Соромно ща вас !!!

  13. Тобто Валіхновськмй ,, не варто навіть запам'ятовувати прізвище таких зрадників …..

  14. Дякую Вам, о.Ростиславе.

  15. Спаси Вас Господи!Очень полезная проповедь.

  16. Дякую Вам! Благослови Боже!

  17. Спаси Господи и помилуй !!!

  18. Откуда это вообще пошло, что самоубийство это непростительный грех? Кто это придумал? Потому что, ни в Новом Завете, ни в Ветхом, ничего подобного не говорится. Тем более, прежде Суда Божия осуждать кого бы то ни было и даже запрещать поминать, ведь дьявол человекоубийца искони. Так что же нам делать, дьяволу помогать убивать людей или Богу спасать? И против кого мы вообще ведём войну, против плоти и крови, или против духов злобы поднебесных. И что вообще, в физическом, телесном мире есть не самоубийство? Тяжёлая работа-самоубийство, курение-самоубийство, алкоголизм-самоубийство, любое телесное усилие, любая телесная нагрузка, во временном, физическом мире, по физическим законам, есть самоубийство. Потому что физический закон гласит: чем больше нагрузка на тело, тем больше износ тела, а значит, его убийство. И какая разница за сколько времени человек себя убъёт, за минуту, за час, за год, или за десять лет, да хоть за сто, у Бога ведь нет времени. Так зачем же осуждать невиновных и приносить их в жертву дьяволу? Если бы вы знали, что такое милости хочу, а не жертвы, то не осудили бы невиновных: говорит Господь. И ещё говорит: отпускайте, кто на кого что имеет, ибо , если вы не отпускаете другим грехов их, то и Отец ваш Небесный не отпустит вам ваших грехов.Так может, пора прекратить искать виновных среди людей и приносить их в жертву аду, смерти, дьяволу, погибели, думая, что этим служим Богу, Который от нас милости друг к другу хочет, а не жертвы. И Которому Слава во веки веков. Аминь

Оставить сообщение