Про найчастіший гріх — протоієрей Ростислав Валіхновський

Журналисты Правозащитного общественного движения «Правда и Вера» публикуют новое видео коллег в рамках обзора СМИ.

Як зупинити прогресію епідемії гріха осуду в нашому суспільстві? Прп. Амвросій Оптинський виділяє серед 12 добрих друзів християнина неосуд, який і є головним способом боротьби: «неосуд — без труда спасіння». Отож, говоримо про протидію найчастішому гріху людства — гріху осуду.
Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове відео циклу проекту «Духовний імунітет» з протоієреєм Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України.

Ми часто чуємо сміх — чийсь, ба навіть власний — над чужими гріхами. Але ця псевдосолодкість від викриття чужої пристрасті насправді недовго підсолоджує душу — лише за мить ми впадаємо у той самий гріх, за який осуджували ближнього. Як застерігав прп. Амвросій Оптинський, людина, яка бачить у комусь певний гріх, має ту саму проблему і в собі.
А крім того, необхідно пам’ятати, що людина, яка осуджує інших, може й сама згрішити. Ось сьогодні ти — добрий, а завтра — з дуже хорошого став поганим. Або навпаки — зі злого ти перетворився на доброго.
Весь земний шлях людини закарбовується в її пам’яті, і все, що ми тут, на землі, посіємо, те пожнемо у Царстві Божому. І дуже страшно, якщо наприкінці життя нас найбільш вражатиме список власних гріхів. Адже є такі речі, в яких навіть страшно зізнатися самим собі. Такі камені, що тягнуть на дно, є в кожної людини.
Господь говорить: «Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам» (Мф. 7:1-2).
Також важливо усвідомлювати: ми бачимо, що певна людина грішить, однак ми не можемо достеменно знати причини цього і наслідки. Ми не знаємо, як вона виховувалася, як вона зростала і духовно розвивалася, а головне — не знаємо, як вона кається у своїх словах і вчинках… У посланні апостола Павла до Галатів ми чуємо заповітні для нас слова з цього приводу, які просто не можна ігнорувати: «Браття, як людина й упаде в який прогріх, то ви, духовні, виправляйте такого духом лагідности, сам себе доглядаючи, щоб не спокусився й ти!» (Гал. 6: 1).

Більше новин та інформації на сайті УПЦ та у соціальних мережах.
Сайт: http://news.church.ua/
Facebook: https://www.facebook.com/Church.ua/
Twitter: https://twitter.com/PresschurchUA

Підписуйтесь на розсилку в Telegram, щоб першими дізнаватись про всі новини: https://t.me/upc_news

Смотрите также

23 комментария

  1. Спаси, Господи!
    Благодарим за мудрые наставления на путь истинный!

  2. ❤❤❤❤❤???

  3. Чекаю ваші проповіді , від них ми стаємо кращими і ближче до бога.. Дякую !!!

  4. ГОСПОДИ СПАСИ И СОХРАНИ И ПОМИЛУЙ НАС ГРЕШНЫХ ПОЖАЛУЙСТА. НИЗКИЙ ВАМ ПОКЛОН ДУХОВНЫЕ НАШЫ МОЛИТВЕНИКИ. СПАСИБО ВАМ ОГРОМНОЕ ЗА МОЛИТВУ. СПАСИ ГОСПОДИ.

  5. Слава Отцю Господу ,Сину Ісусу Христу,Духу Святому і Діві Марії!

  6. Спасибо, за духовное и интеллектуальное наслаждение!

  7. Спаси Вас Господь, Ростиславе Любомировичу!

    Дякую Вам за духовні настанови! В перенавантаженому негативом цифровому світі, Ваші проповіді наче ковток життєдайного повітря.

  8. Спасибі вам за все !!! Нехай оберігає вас Господь Бог наш Отець Творець Небесний.

  9. СПАСИ ГОСПОДИ ТА ПОМИЛУЙ НАС ГРІШНИХ

  10. Потужна проповідь, дуже дякую і каюсь в цьому повсякденному гріху, він мене і мабуть багатьох людей прислідує….. Господи помилуй мене грішного….!

  11. Спаси Господи.

  12. Дякую за проповідь! Як завжди змістовно і цікаво. Спаси вас Господи!!!

  13. Дякую Вам !

  14. Слава ІСУСУ ХРИСТУ. Дуже влучно сказано на собі такі речі випробував . От осудив і сам став на ті самі граблі .

  15. Осуждать можно но только действия а не человека

  16. Читала у святих, що людина не буває хрошою або поганою. Хороші і погані є людські дії, вчинки, але не людина.

  17. Спаси Господи!

  18. Дякую батюшка

  19. Дякую, отче Ростиславе, за цікаву проповідь.

  20. Господи, помилуй.

  21. Поп, записывай свои балачки на русском языке. Тогда и будем слушать. Как же закабылял Ваш ляхский суржик1

  22. Злословіє має два корня самооправданіє ,а друге обвинувачення,людина розуміє ,що таке рай і що таке пекло,так всі негативні думки йдуть від нечистоти, людина повинна розуміть ,що вона находиться в пеклі ,а в пеклі тільки стражданіє,незавісімо віднашого розуміння що тільки после смерті попадає в рай або пекло так і в матеріальному світі людина може бути в раю або в пеклі.

  23. Спаси Господи отець Ростислав, дякую, низький поклiн iз Нiмеччини, Христос мiж нами есть i буде! ???

Оставить сообщение